Pompás, üdítő színe miatt azonnal az ember szívébe lopja magát a csodálatos brokkoli, ám nem csupán ez szól mellette. Azt tartják ugyanis, hogy a brokkoli a legegészségesebb zöldség. Számos jó tulajdonsággal bír, ezek közül is ötöt emelünk ki, amelyekkel ha megismerkedsz, talán már indulsz is a zöldségeshez.
A brokkoli öt jó tulajdonsága
A brokkoli rendkívül gazdag vitaminokban. A-, B-, C-vitamin-tartalma magas, és ásványi anyagokban, vasban, kalciumban is bővelkedik.
Magas rosttartalmának köszönhetően emésztésserkentő hatású, így a gyomor és a bélrendszer barátja.
Rákellenes zöldség, mivel kutatók szerint az emésztőszervi daganatok, az emlőrák, a prosztatarák és a bőrrák megelőzésében is jó segítség lehet.
Babavédő zöldség, ugyanis folsavban gazdag, így várandósan érdemes sokat fogyasztani belőle. A folsav fontos szerepet játszik a magzat idegrendszerének fejlődésében.
A brokkoli továbbá kiváló antioxidáns-forrás, amely segít megszabadítani a szervezetet a szabadgyökök egészségkárosító hatásától.
Összefoglalva gyógyhatásait
– regenerálja a leégett bőrt,
– csökkenti a sejtkárosító molekulák számát,
– védi a szívet,
– segít a rákmegelőzésben,
– védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől,
– aktivizálja az immunrendszert,
– erősíti a csontot,
– védi a szemet,
– gyomorfekély elleni küzdelem harcosa,
– méregtelenít.
A brokkoli jól elkészítve nagyon finom ételek alapanyaga lehet, de párolva köretként is jó. Babáknak már 7-8 hónapos kortól adható, ám enyhe gázképző hatása miatt érdemes lehet megvárni a 10-12 hónapos kort. Kihagyni a család étrendjéből mégis nagy kár lenne, hiszen isteni finom, és változatosan elkészíthető. Csinálhatsz belőle finom krémlevest, de akár sajtos rakott brokkolit is.
forrás: http://www.femina.hu/