Az őszi évszak nagy slágere a sütőtök. Sósan-édesen, sütve-főzve, egyben-pépesen, akárhogyan :)
Amellett, hogy finom és változatosan elkészíthető, nagyon egészséges is!
Magas rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést, emellett nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amivel kiemelkedik a többi tök közül. Magas a C-vitamin tartalma, a benne benne lévő karotinoidok megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket. A növényből készült tökmagolaj gazdag E-vitamin-forrás, mely vegyület ugyancsak antioxidáns hatású.
Magas kálium tartalmának köszönhetően a sütőtök vértisztító, méregtelenítő hatású. A növényben található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van.
A sütőtök fogyasztásával a látásunkért is sokat tehetünk: Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin szükségletünk több mint dupláját tartalmazza. A lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek, például a szürkehályog kialakulását is megelőzheti. A sütőtökben található béta-karotin ugyancsak látásjavító hatású. A narancssárga festékanyag emellett szépíti a bőrt, segít megelőzni az akné kialakulását is.
A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.
A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!
Az alábbi oldalon láthatunk pár különleges és változatos receptet:
https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/videos/4-ways-to-use-canned-pumpkin/1817372411666550/
Forrás: femina.hu, hazipatika.com, sutotok.com