MentaTrend Az első női zöldportál

  • Púder
  • Kosár
  • Menta - Psziché
  • Anyu
  • Jól vagyok
  • Házikó

Birs? Sőt seretlek :)

Szerző: / Dátum: november 28, 2018

A birsalmát (vagy birskörtét – csak alakjukban különböznek) az egyik legrégibb gyümölcsként tartják számon, ám hazánkban kevéssé ismert, kevesen fogyasztják. A birsalma (Cydonia oblonga) a kulturális emlékek szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.
Színe éretten jellegzetes sárga, íze enyhén fanyarú, fűszeres, karakteres. Sokáig eláll, és lakásban tartva pár darabot kellemes illatot is áraszt.

Az almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A-, B1- ,B2-, C-, E-, P-vitamin és több mint 27 féle ásványi anyag – többek között foszfor, kálium, vas, kalcium – található benne. Rostjai az érés során feloldódnak, és pektin keletkezik. (A legtöbb pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha “sajtot” szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg előre a birset.) A pektin hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat. A pektin fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és megköti a káros anyagokat – a birs ezért alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére. Szintén egyedülálló a P-vitamin tartalma, mely esetenként megelőzi, vagy elősegíti a vérzékenység gyógyulását.
A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel.

Nyersen ritkán fogyasztjuk, mert húsa többnyire kemény, íze összehúzóan fanyar. Feldolgozva már sokkal népszerűbb, isteni birsalmasajt és kompót készíthető belőle. A gasztronómia is újra fölfedezte: sülve, főve, salátákban, desszertekben találkozhatunk vele az étlapokon.
A tisztított, hámozott birs húsának megbarnulását megakadályozhatjuk, ha a főzővizébe kis citromlevet facsarunk. Ínyencek szerint a kacsa aprólékból készült ragulevesnek pikáns ízt ad, a régi szakácskönyvek a bablevesbe is ajánlják.

Birs

 

 

Forrás: wellnesscafe.hu, egeszsegkalauz.hu, gyogynovenyhatarozo.com, hazipatika.com


Még ezt is


Mi ŐKET olvassuk

Zöld cucc

Ha többet akarsz tudni a napenergiáról, elektromos járművekről és szükséged van ezzel kapcsolatos energiatakarékossági tippekre, akkor itt mindent megtalálsz.

Ökojátszóház

Játszóház annyit jelent, mint Varázslás gyerekekkel. Kreatív ötletek az otthoni szemeteink újrahasznosítására, gyermekeink kézügyességének és gondolkodásának fejlesztésére. A legjobb időtöltés!

VegaMami

Ha felteszed magadnak azt a kérdést, hogy mit főzzél, ráadásul vega vagy és anyuka, akkor itt a helyed. Változatos és ízletes ételeket fogsz találni, amikkel a családodat és a barátaidat is elbűvölheted. Érdemes mindenkinek beleolvasni, akinek fontos az egészség és szeret finomakat enni.

Zöld8

A Zöld8 pozitív hangvételű, környezettudatossággal foglalkozó online magazin. Előremutató technikai megoldások, jó példák és hasznos ötletek megismertetése mellett szórakoztat is.

Városi Farm

Ebben a blogban arról olvashatsz, hogy mi mindenre lehet használni egy családi ház udvarát, ha nem csak füvet szeretnél nyírni és megnézni mennyit nőttek a kerítés mellett sorba ültetett tuják.

Ecolounge

Ecolounge: Minden, ami "Öko", nem csak hölgyeknek! A nagyvilág érdekességeitől az öko-művészeten és a zöld technikai megoldásokon át egészen a környezet védelméig, sokszínű, érdekes és izgalmas tartalommal várják olvasóikat.

  • impresszum /
  • médiaajánlat /
  • szerzői jogok /
  • adatvédelem

© 2013 mentatrend.hu Minden jog fenntartva!