A birsalmát (vagy birskörtét – csak alakjukban különböznek) az egyik legrégibb gyümölcsként tartják számon, ám hazánkban kevéssé ismert, kevesen fogyasztják. A birsalma (Cydonia oblonga) a kulturális emlékek szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.
Színe éretten jellegzetes sárga, íze enyhén fanyarú, fűszeres, karakteres. Sokáig eláll, és lakásban tartva pár darabot kellemes illatot is áraszt.
Az almához hasonlóan rengeteg vitamint és ásványi anyagot, almasavat, csersavat tartalmaz. A-, B1- ,B2-, C-, E-, P-vitamin és több mint 27 féle ásványi anyag – többek között foszfor, kálium, vas, kalcium – található benne. Rostjai az érés során feloldódnak, és pektin keletkezik. (A legtöbb pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha “sajtot” szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg előre a birset.) A pektin hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat. A pektin fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és megköti a káros anyagokat – a birs ezért alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére. Szintén egyedülálló a P-vitamin tartalma, mely esetenként megelőzi, vagy elősegíti a vérzékenység gyógyulását.
A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel.
Nyersen ritkán fogyasztjuk, mert húsa többnyire kemény, íze összehúzóan fanyar. Feldolgozva már sokkal népszerűbb, isteni birsalmasajt és kompót készíthető belőle. A gasztronómia is újra fölfedezte: sülve, főve, salátákban, desszertekben találkozhatunk vele az étlapokon.
A tisztított, hámozott birs húsának megbarnulását megakadályozhatjuk, ha a főzővizébe kis citromlevet facsarunk. Ínyencek szerint a kacsa aprólékból készült ragulevesnek pikáns ízt ad, a régi szakácskönyvek a bablevesbe is ajánlják.
Forrás: wellnesscafe.hu, egeszsegkalauz.hu, gyogynovenyhatarozo.com, hazipatika.com