“Napsütötte hegyoldalon élt Kökény kisasszony, a lakása csupa ablak volt, gicsgöcs a fala, levélzsup a teteje. Bármilyen szellőcske jött, az mind tisztelgett nála: megsimogatták, megcsiklandozták – talán attól lett olyan gyönyörű kék.”
A kökény (népi nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva) rendkívül jótékony hatású gyümölcs. Hazánk egész területén megtalálható, erdőszéleken, legelőkön előforduló cserje. Éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, fanyar ízű, de amint megcsípi a dér, érdemes szedni, hiszen ekkor húsa megpuhul, íze pedig édeskéssé válik.
A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó és enyhe hashajtó hatású, valamint húgyúti betegségek ellen használható. A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is. A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert.
A magas C-vitamin tartalmú gyümölcs sokoldalúan felhasználható: készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is. Ezek a termékek betegségek után kiváló roboráló szerként működnek, immunrendszer- és idegerősítő hatásaik vannak. Jótékony hatással bír többek között a szív- és érrendszerre.
A kökény olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát, így fontos forrása az ellagsavnak. A kökény velőjében lévő fontosabb flavonoidok még a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin. A színét is a benne lévő polifenol flavonoidnak köszönheti. Ezek a vegyületek képesek megkötni a vasat, így erősíti a jótékony hatását.
Zsírcsökkentő hatású, így fogyókúra esetén is fogyasztható. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. A kökény magas vitamin-, ásványi anyag-, és csersavtartalma okán feszesíti, táplálja, regenerálja a bőrt.
Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.
Forrás: Mészöly Miklós: Kökény kisasszony, nepgyogyaszat.com, femcafe.hu, wellnesscafe.hu, pinterest.com