A tél és a karácsony közeledtével olyan ízek és illatok is terítékre kerülnek, amiket lehet, hogy az év nagyobb részében alig-alig használunk. Képzeljük csak magunk elé a még meleg sütiket, italokat, és máris megjön a “karácsonyi hangulatunk”. Ám melyek is ezek a fűszerek és miért jó ha használjuk őket?
Fahéj:
Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik a fahéjat, pedig egészségünket is támogatja: népi gyógyászat például természetes fertőtlenítőszerként, baktérium-, gomba- és vírusölőként tartja számon. Mindezek mellett karbantartja a vércukorszintet, az anyagcserét, és beindítja a zsírégetést. Mivel megelőzi a vércukorszint ingadozását, gyakorlatilag megszünteti az ilyenkor fellépő farkaséhséget, teltségérzetet okoz a gyomorban, a puffadást megszünteti.
Csillagánizs:
A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékként is remek választás. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav.
Gyömbér:
A gyömbér rendkívül különleges, karakteres ízű, egyszerre kicsit csípős és édes is. A gyömbérben 115 bioaktív összetevő található, melyek közül kiemelkedik a gingerol, amely igen erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Rendszeres fogyasztása segít a test méregtelenítésében, és segíthet az emésztési problémák kezelésében. Terhességi hányinger, emésztési és nőgyógyászati problémák, megfázás és influenza, szívbetegségek és szívritmus zavarok esetén is hatásos lehet.
Kardamom:
A kardamom serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. Magas illóolajtartama van, kiváló antioxidáns, vasat, mangánt, káliumot, kálciumot és magnéziumot valamint C-vitamint, B2 (riboflavin) és B3 (niacin) vitamint is tartalmaz.
Szegfűszeg:
A középkorban a szegfűszeg volt az egyik legértékesebb és legritkább fűszer Európában, így több expedíciót is indítottak a fűszerek őshazájának felkutatására. A szegfűszeg emésztést elősegítő, gyomorkimélő, étvágygerjesztő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatással bír.
Szerecsendió:
A szerecsendió a XVI. század óta kedvelt fűszer Európában, nem csupán sajátos íze, de bódító, izgató hatása miatt is. Afrodisztikus jellegét elsősorban a magban található illóolajnak tulajdonítják. Összesen 40 komponenst fedeztek fel a dió olajában. Ezek az anyagok hangulatjavító hatásúak, nyálkaoldók, hasmenés esetén székletfogók, jótékony hatásúak menstruációs nehézségek esetén. Ma a frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Crohn-betegség esetén.
Élénkíti a szívet és a vérkeringést. A fűszert mindig takarékosan használjuk, nagy mennyiségben mérgezést okoz.
Forrás: bulkshop.hu, egeszsegtukor.hu, nepgyogyaszat.com