A WHO szerint a fejfájás rendkívül gyakori probléma az emberek között, és szinte nincs is olyan, aki időről-időre ne érezné ezt a kínzó hasogatást. A fájdalmat kiváltó ok meglehetősen komplikált: először is a vérerekben és a fej izmaiban található idegek bekapcsolnak, és fájdalom ingereket továbbítanak az agy felé. Ám az, hogy ezek az idegek miért […]
A matuzsálemi kort megért emberek néha meglepő válaszokat adnak, arra a kérdésre: Mi a hosszú élet titka? Nézzük az alábbiak közül melyek lehetnek követendő példák: A japán Izumi Sigecsijo 120 évig élt. 1986-os halála előtt 98 évet töltött munkával, 105 évesen ment nyugdíjba a cukornád-termesztéssel foglalkozó gazda. Mottója egyszerű volt: “Korán kelni és lefekvés előtt […]
Paul McCartney mondta egyszer: “Ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, mindenki vegetáriánus lenne.” Nézzük miért dönthet valaki amellett, hogy vega vagy vegán lesz, és ez mit jelent egészség szempontjából: A vegetarianizmust több szisztéma szerint lehet csoportosítani, de nézzük az 5 főtípust: A legengedékenyebb csoport tagjai nem is igazán vegák, ők csak a vörös hús fogyasztását kerülik. […]
A szervezet minden téren harmóniára törekszik. A kémhatás tekintetében ezt a harmóniát a sav-bázis egyensúly biztosítja. A pH-skála értékei 1-től 14-ig terjednek, ahol a 7 a semleges érték, vagyis ekkor az oldat sav-lúg kapcsolata kiegyenlített, az 1 nagyon savas, míg a 14 nagyon lúgos értéket jelöl. A különböző savat termelő vagy bázikus hatásokra az élettel össze […]
A nyári nagy melegben nagyon fontos a folyadékpótlás, hiszen szervezetünk izzadással hűti magát, így folyadékot veszítünk. Ilyenkor mindenki egy nagy pohár hideg frissítőre vágyik, de sajnos a jeges, túl hideg italok ilyenkor nem a legjobbak. A hideg hőtermelésre készteti a szervezetet, így még jobban izzadunk és még több folyadékot veszítünk. A langyos italok a legjobbak melegben, […]
A felfúvódás sokakat érint nap mint nap, de a megfelelő kiváltó ok megtalálása után szerencsére könnyen kezelhető. A okok leggyakrabban a következők: élesztőgombák túlzott elszaporodása étel intolerancia glutén- vagy lisztérzékenység inzulinrezisztencia rossz élelmiszerek kombinációja szabálytalan étkezés emésztési enzimek nem megfelelő működése vagy hiány – pl. laktózérzékenység rosszindulatú baktériumok a bélben A gombák túlszaporodása nagyon gyakori. […]
Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 1-jére esik a túlfogyasztás napja, vagyis az emberiség hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Mától a jövőnket használjuk el: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Jelenleg ugyanis több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdők képesek elnyelni, valamint nagyobb mértékben […]
Nem csak Kukori és Kotkoda van oda a kendermagért, fogyasztásával mi is sok jót tehetünk a szervezetünkért. Amióta az ember élelmet termel, azóta termeszti a kendert is, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy ismerték a kendermag számos jótékony hatását. A kenderről sokaknak a szárított növényből sodort kábító hatású cigaretta jut az eszébe, ezért fontos tisztázni, […]