Egészséges táplálkozás, fogyókúra, méregtelenítés? Gyümölcsökből, zöldségekből, gyógynövényekből remek italokat készíthetünk, melyek értékes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek az ivólevek tökéletesen felhasználhatóak levesek, szószok fűszerezésére és gazdagítására is.
30 év felett a rendszeres lénap beiktatásával csökkenthető a súlyfelesleg, megelőzhető az anyagcserezavar, könnyebben megőrizhetjük egészségünket és fiatalságunkat.
A gyümölcsben lévő összetett szénhidrát és egyszerű cukor fokozatosan, hosszabb idő alatt szabadul fel, ezért kevesebb munkát ró a hasnyálmirigyre.
A gyümölcs nyomelem-, ásványianyag-tartalma csökkenti a szövetek savasságát, erősíti a fogakat, csontokat.
A feldolgozáshoz válasszunk teljesen beérett gyümölcsöket. Az éretleneknek nincs megfelelő aromatartalma, savanyú, gyenge ízűek, a túlérettek pedig zavarosító anyagokat tartalmaznak.
A levek savas pH-ja miatt ügyelni kell, hogy a zúzalék és a lé ne érintkezzen vassal. Használjunk üvegből, nemesacélból … készült eszközöket.
Egy jó gyümölcscentrifuga vagy prés segítségével a friss gyümölcsökből szinte minden hasznos anyag koncentráltan kerül a kész gyümölcslébe. Gyorsan elkészül, és mindig egy friss adagunk van, nem kell tárolni nagy mennyiséget. A maradék gyümölcshúsból pedig finom sütemények készülhetnek.
A legjobb párosítások közé tartoznak az alma+narancs+sárgarépa+kivi és a narancs+sárgarépa+ cékla kombinációk, de csak kreativitásunk és ízlésünk szabhat határt a variációknak.
Általában a frissen préselt leveket fele-fele arányban hígítsuk fel vízzel, és naponta 2-3-szor 2 dl-nyit kortyolgassunk el belőlük étkezés előtt vagy között. Töményen soha nem ajánlott ezeket inni, mert puffadást, hasmenést és rendszeres fogyasztás mellett akár gyomornyálkahártya-gyulladást is előidézhetnek a koncentrátumok.
Az alábbi oldalon pedig rengeteg receptet és turmixot találhatunk, és megtudhatjuk, melyik zöldség-gyümölcs milyen pozitív hatással bír.
Forrás: Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv – Zala Termál Völgye 2014, bonairshop.hu, belsobarlang.hu