A karácsony egyik legjobb része a süti :) Persze máskor is készítünk édességet, de ennek az ünnepnek megvannak a klasszikus süteményei, melyeket az év többi részében nagy eséllyel nem sütünk. Mivel már csak egy hét van karácsonyig, lássuk az ötletelést, hátha kisül belőlük valami: Először mindenképp az aprósüteményekkel érdemes kezdeni. Ezek többsége jól tűri a tárolást […]
A tél és a karácsony közeledtével olyan ízek és illatok is terítékre kerülnek, amiket lehet, hogy az év nagyobb részében alig-alig használunk. Képzeljük csak magunk elé a még meleg sütiket, italokat, és máris megjön a “karácsonyi hangulatunk”. Ám melyek is ezek a fűszerek és miért jó ha használjuk őket? Fahéj: Sokan csak finom, illatos fűszernövényként ismerik […]
A birsalmát (vagy birskörtét – csak alakjukban különböznek) az egyik legrégibb gyümölcsként tartják számon, ám hazánkban kevéssé ismert, kevesen fogyasztják. A birsalma (Cydonia oblonga) a kulturális emlékek szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában. Színe éretten jellegzetes sárga, íze enyhén fanyarú, fűszeres, […]
Egészséges táplálkozás, fogyókúra, méregtelenítés? Gyümölcsökből, zöldségekből, gyógynövényekből remek italokat készíthetünk, melyek értékes tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek az ivólevek tökéletesen felhasználhatóak levesek, szószok fűszerezésére és gazdagítására is. 30 év felett a rendszeres lénap beiktatásával csökkenthető a súlyfelesleg, megelőzhető az anyagcserezavar, könnyebben megőrizhetjük egészségünket és fiatalságunkat. A gyümölcsben lévő összetett szénhidrát és egyszerű cukor […]
Hivatalos nevén endorfin, népszerű nevén boldogsághormon. Ez egy agyban termelődő fehérje jellegű, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelős. Bizonyos ételek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését – és a csokoládé pont ilyen. A kakaó és a belőle készített csokoládé sok értékes hatóanyagot is tartalmaz, melyek mértékkel! fogyasztva szinte csodákra képesek: Több mint […]
“Napsütötte hegyoldalon élt Kökény kisasszony, a lakása csupa ablak volt, gicsgöcs a fala, levélzsup a teteje. Bármilyen szellőcske jött, az mind tisztelgett nála: megsimogatták, megcsiklandozták – talán attól lett olyan gyönyörű kék.” A kökény (népi nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva) rendkívül jótékony hatású gyümölcs. Hazánk egész területén megtalálható, erdőszéleken, legelőkön előforduló cserje. Éretlenül fogyasztva kissé kesernyés, […]
Az ősz egyik fő karaktere a gesztenye. A kicsik játszhatnak a terméssel, sütve vagy pürének nagyon finom, és kimondottan egészséges is. Nem véletlen, hogy már a túró rudiba is belecsempészték:) A gesztenye rendkívül gazdag E-vitaminban ( zsírban oldódik, viszont szervezetünk csak rövid ideig képes tárolni). Segít a szervezetben felgyülemlett káros szabad gyökök semlegesítésében, serkenti agyunk működését, csökkenti a […]
Az őszi évszak nagy slágere a sütőtök. Sósan-édesen, sütve-főzve, egyben-pépesen, akárhogyan :) Amellett, hogy finom és változatosan elkészíthető, nagyon egészséges is! Magas rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést, emellett nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amivel kiemelkedik a többi tök közül. Magas a C-vitamin tartalma, a benne benne lévő karotinoidok megkötik a szervezetben a káros szabadgyököket. A növényből készült […]