Almából sokkal több van, mint gondolnánk. Az országban több, mint 30 fajtát termesztenek, és mindegyiknek megvan a saját jellegzetessége. Nézzük most a leggyakoribbakról mit érdemes tudni. Ti hányat ismernétek fel? Fuji: Japánban nemesítették, ott hatalmas gyümölcsöket terem, de itthon a normális méretű almák közé tartozik. Édes, ropogós, bő levű, sütiknek és klasszikus kompótnak való alma, de […]
Mikor vásárolunk vajon teljesen önálló döntéseket hozunk, vagy a reklámok és hirdetések, apró, észrevétlen trükkök annyira befolyásolnak minket, hogy valójában szinte bármit megvetethetnek velünk? Nézzük milyen fondorlatokat használnak a boltok a megvezetésünkre, és utána mindenki kielemezheti saját vásárlási szokásait: Érezzük kellemesnek a környezetet: A nagyobb boltokban sokszor szól a zene, ami nem véletlen. Egy hipermarketben […]
A granola nem más mint egy szuperegészséges reggeli, rágcsa, nasi. Leginkább egy felturbózott, ropogósra pirított müzlire hasonlít, amibe csak a legjobb alapanyagok kerülnek. A manapság kapható granola alapját a legtöbb esetben a zabpehely adja. A boltokban is kapni ennél vegyesebben, de a legjobb ha házilag kutyuljuk össze: puffasztott amaránt, kuszkusz, lenmagpehely, quinoa… és még sok […]
A lisztérzékenység vagy cöliákia egy világszerte növekvő jelenség, különösen Észak-Amerikában és Európában, ahol a lakosság kb 5%-át érinti. A szakemberek azonban egyre több összefüggést vesznek észre a glutén érzékenység és a vegyszerek, főként a glifozát használata között. A glifozát óriási területeken alkalmazott és a legnagyobb mennyiségben felhasznált mezőgazdasági vegyszer a világon. A Monsanto cég szabadalmaztatta 1974-ben, […]
A vaj és a margarin sok háztartásban alapvető termék. A kenyérre kenjük, alapanyagokat pirítunk meg rajta, és szinte minden tészta és süti nélkülözhetetlen hozzávalója. Ezek a termékek tejből készülnek, még sokszor a növényi alapúnak gondolt termékek is tartalmaznak tejfehérjét, vagy simán tejet. Ha érzékenyek vagyunk a tejre, vagy csak szimplán új dolgokat is szeretünk kipróbálni, […]
Talán nem véletlen, hogy a magyar konyha szerves része a leves. Mostanában sokat van mellőzve, de nézzük miért is meghatározó része az étkezéseknek az első fogás. “A helyesen megválasztott levessel kezdődhetett csak az a szelíd és méltóságteljes szertartás, melynek során nemcsak a gyomor telt meg, hanem a lélek is jóllakott.” – írta Márai Sándor is. […]
A disznóparéjt vagy amarántot évezredek óta ismerik Dél- és Közép-Amerikában, az ottani őslakosok egyik legfontosabb növényének számított. A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték a növényt. Más mexikói bennszülött népek rituális italokat és táplálékokat készítettek belőle. Sokan a mai napig megpirítják az amaránt magokat pattogatott kukoricához hasonlóan és mézzel vagy melasszal keverik; ezt a keveréket alegría-nak nevezik (spanyolul „vidámságot” jelent). Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és […]
A szemünk egy egyik legfontosabb érzékszervünk, így fontos hogy vigyázzunk rá, megőrizzük egészségét. Manapság sokat ülünk képernyő előtt, a vakító neonvilágítás, de a pollenek és a káros sugárzás is befolyásolhatják szemünk állapotát, miközben folyamatosan befogatja a külvilág ingereit. A megfelelő tápanyagok bevitele támogathatja szemünk egészségét, így sokáig nem kell szemüveghez vagy orvoshoz fordulnunk. Szemünk védelme […]