Szerző: / Dátum: november 15, 2018
Hivatalos nevén endorfin, népszerű nevén boldogsághormon. Ez egy agyban termelődő fehérje jellegű, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelős. Bizonyos ételek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését – és a csokoládé pont ilyen.
A kakaó és a belőle készített csokoládé sok értékes hatóanyagot is tartalmaz, melyek mértékkel! fogyasztva szinte csodákra képesek:
- Több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
- Az ásványi anyagok és vitaminok bőséges tárháza, gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin.
- Erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően. Ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. A kakaóbabban található flavonok segítik a véredények működését, mely az agyi katasztrófák megelőzésében is segíthet.
- Teobromin- és alacsony koffeintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális aktivitást. Ezért tud hatásos lenni megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával. Megnő az agyi vérkeringés, ezáltal sokkal találékonyabbá válunk. Ennek köszönhetően összetett feladatokat, bonyolult helyzeteket könnyebben átlátunk, mint csokifogyasztás nélkül.
- Kevesen tudják, de a kakaónak kb. 20 százaléka élelmi rost, ami segítheti az emésztést.
- A fekete csoki alkalmazható szorongás ellen is. Felmérések szerint ezzel jelentősen megcsappan a szervezetünkben a stresszhormonok szintje és a hatás az erősen szorongó embereknél igen látványos is lehet.
A hideg, téli idő pedig a legjobb alkalom, hogy felpezsdítsük magunkat egy kis forró csokoládéval;)
https://www.facebook.com/buzzfeedpropertasty/videos/hot-chocolate-4-ways/1855316198014385/

Forrás: harmonet.hu, hazipatika.com, starity.hu