Ünnepekkor, különleges alkalmakkor gyakran megyünk étterembe. Ám a szokásos sokasztalos vendéglátás helyett kipróbálhatunk egy különlegesebb, családiasabb élményt is.
A lakáséttermek jellemzően magánlakásokban kerülnek kialakításra, ám nem egy baráti összejövetelről van szó, hisz itt is van étlap és a vendég fizet. Ezeken a helyeken ugyanúgy találkozhatunk mesterszakácsok által készített remekművekkel, és amatőrök ízletes fogásaival is. Ez az autodidakta konyhaművészek és a gasztronómiai önmegvalósítások fellegvára.
A leginkább elfogadott, hogy Kuba a gerillafőzés szülőhazája. A Castro-féle Kubában a kommunista diktatúra ugyanis betiltotta a magánvendéglőket. Az egyen ízű menzaebédeket megelégelve a jó kubaiak, kis csoportokba – persze illegálisan – lakásokba jártak fel egy-egy jó ebédért, vacsoráért. Azonban vannak akik kínai, vagy egyenesen magyar vívmánynak tekintik az otthon kialakított vendéglőt. Magyarországon, ha minden igaz, 2003-2004 tájékán nyitott az első modern lakásétterem a Bródy Sándor utcában.
Mi is a lakásétterem lényege?
Más mint egy kaja a haverokkal. Más mint egy szabványos étterem látványa. Betekintést nyerhetünk egy többnyire idegen személy otthonába, stílusába, és közben meghitt környezetben érezhetjük magunkat az egyediség és a kis létszám miatt. Általában olcsóbb is, mint egy étterembe elmenni.
Magyarországon legálisan űzhető ez a vendéglátási forma, ám általában limitált a maximális létszám és nem lehet kiszállítani.
Több lakáséttermes vendéglátó közösségi hálón hirdeti meg a következő lakomát, a menüsorral és regisztrálási sorrendben lehet részt venni. “Ám a játék lényege, hogy azért nem olyan faékegyszerű lakásétteremben flamózni, mint egy hagyományos étteremben asztalt foglalni.”
Forrás: index.hu, duol.hu