A karácsony egyik legjobb része a süti :)
Persze máskor is készítünk édességet, de ennek az ünnepnek megvannak a klasszikus süteményei, melyeket az év többi részében nagy eséllyel nem sütünk. Mivel már csak egy hét van karácsonyig, lássuk az ötletelést, hátha kisül belőlük valami:
Először mindenképp az aprósüteményekkel érdemes kezdeni. Ezek többsége jól tűri a tárolást – persze légmentesen záródó dobozokban, száraz, hűvös helyen.
Ezek egyik nagy finomsága a vaníliás kifli vagy hókifli. A hagyományos receptek egyik titka a tésztához adagolt rumban rejlik, amitől igazán ropogósak lesznek a kis kiflik. A tésztához vagy töltelékként használhatunk diót, mogyorót és mákot is. A dió igazi vitaminbomba, gazdag növényi rostokban, ásványi anyagokban és omega-3 zsírsavakban. A mogyoró telis tele van egészséges telítetlen zsírsavakkal, élelmi rostokkal; gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagokban. A mákban rengeteg kalcium és foszfor van, emellett vas, cink és kiemelkedő C-vitamin forrás is.
Szinte mindenki eszik karácsonykor bejglit is. Ezt sem olyan ördöngösség elkészíteni, csak meg kell találni a megfelelő tészta-töltelék arányt, hogy se túl “száraz” ne legyen, és ne is repedjen szét sütés közben. A klasszikus diós-mákos változaton túl sokan szeretik gesztenyésen is. A gesztenyét E-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani, ami antioxidáns vegyület, így segít a szervezetben felgyülemlett káros szabad gyökök semlegesítésében, így jótékony hatása testünk minden sejtjében érezhető.
A mazsolával, diófélékkel és más aszalt gyümölcsökkel gazdagított tésztájú, őzgerinc- vagy kalácsformában megsütött gyümölcskenyér vagy püspökkenyér nem csupán nálunk, de a világ számos országában nagy karácsonyi kedvencnek számít. Az egészségesebb életvitel kedvelői is bátran készíthetik ezt a süteményt, hiszen teljes kiőrlésű- vagy mandula-, esetleg tökmaglisztből is készíthető, és cukrozatlan gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk.
A másik nagy kedvenc a zserbó, ami igazán csak kis hazánkban ismert. A jó zserbó titka a tészta és a töltelék 1:1 arányában rejlik, de se a dióval se a lekvárral nem érdemes fukarkodni. Persze a hagyományos recepten nyugodtan lehet változtatni, kandírozott citrom vagy narancs is remekül illik hozzá, vagy almapürével is feldobhatjuk a tölteléket.
Tradicionális krémes sütemény a fatörzs. A sokféle változatban kedvelt krémes ünnepi desszert lényegében egy gazdagon töltött és díszített piskótatekercs. Nem bonyolult az elkészítése, ráadásul maga a piskótatekercs előre is megsüthető. 1 napot frissen tartó fóliába csomagolva nyugodtan várakoztathatjuk.
A mindmegette oldalán bővebben is olvashatunk a sütik elkészítéséről, és a variációs lehetőségekről.
Forrás: mindmegette.hu, webbeteg.hu, vital.hu, hazipatika.com, maroni.hu